Продължава разследването на трагичната катастрофа на магистрала Струма, която отне живота

...
Продължава разследването на трагичната катастрофа на магистрала Струма, която отне живота
Коментари Харесай

Уволниха митничарите, пропуснали автобуса от Северна Македония без необходимите документи

Продължава следствието на трагичната злополука на магистрала  " Струма ", която лиши живота на 45 души, а други 7 бяха ранени и откарани в болница " Пирогов ". Две са водещите версии за повода за случая – техническа нередовност или човешка неточност. Уволнени са двамата митничари, пропуснали рейса да излезе от Северна Македония без нужните документи. Вече е лишен лиценза на компанията транспортьор " Беса Транс ". Имената на умрелите не са оповестени, защото телата към момента не са разпознати. Събират се ДНК проби от околните на починалите, с цел да се разпознават жертвите. Състоянието на ранените, настанени " Пирогов ", е устойчиво, без опасност за живота им, като в болничното заведение им се оказва профилирана психическа поддръжка. Пътното платно в посока Дупница в региона на инцидента все още е затворено, а трафикът продължава да се пренасочва през Радомир. В Община Чаир в Скопие, откъдето са 16 от жертвите, траурът продължава и през днешния ден. Местната власт към този момент даде обещание да подкрепи с пари околните на починалите. Общината ще отдели 20 000 евро в помощ на роднините.

„ Семействата претърпяват доста тежък миг. Вчера ги посетихме. Тези средства бяха отделени за коледна декорация, само че ще ги дарим на околните, с цел да може телата на починалите да бъдат превозени в Северна Македония ”, сподели доктор Висар Ганиу, кмет на община Чаир.

Уволнени са двамата митничари, пропуснали рейса да излезе от Северна Македония без нужните документи. Предстои да бъде глобен и техният директен началник. В системата на митницата не е отразено дали рейсът да е имал позволение за интернационален транспорт на пасажери. Според първичната инспекция, излизането на рейса от страната въобще не е отразено в митническата система, съобщи извънредно пред обвинител №1 в западната ни съседка Любомир Йовески.  

Македонският основен прокурор съобщи, че българските управляващи ревизират дали е имало туби с гориво в рейса. Той удостовери, че на мястото на случая е видял пластмасови туби, само че те не са били изгорели. Йовески дефинира като нечиста сделка изказванията, че случаят е породен поради възпламеняване на въпросните туби. Относно двете водещи версии за повода за случая – техническа нередовност или човешка неточност, Йовески разяснява, че следствието ще покаже точните аргументи. По техни данни, обаче, рейсът е бил съвсем нов и с постоянен механически обзор. 

" Няма да водим редом следствие, такова се води от прокуратурата на България – ние ще спомагаме. Ще изчакаме резултатите и тогава обвиняването на Северна Македония ще вземе решение по какъв начин да постъпи по-късно ", съобщи Йовески.

Междувременно стана ясно, че лицензът на компанията транспортьор " Беса Транс " е бил лишен предходната вечер. 

Официално имената на умрелите не са оповестени, защото телата към момента не са разпознати. Прокуратурата на Северна Македония събира ДНК проби от околните на починалите в случая край Боснек, с цел да се разпознават жертвите, а резултатът от пробите ще бъде предаден на българските управляващи, уточни Йовески. 

Състоянието на ранените, настанени в болница " Пирогов ", е устойчиво. Няма заплаха за живота им. Вчера бяха оперирани две от лицата, които също са в положително общо положение. Пострадалите, които бяха в реанимация, през днешния ден са преместени в отделението на Клиника по изгаряне и пластична хирургия. През днешния ден следва да бъде опериран един от потърпевшите. На ранените се оказва профилирана психическа поддръжка от болничното заведение, само че към момента няма ясна прогноза по кое време могат да бъдат изписани, оповестяват от лечебното задевение.  

Оцелелите към момента не са разпитани публично от македонското обвиняване, данни са снети от прокурори в София, изясни още основният прокурор на Северна Македония и допълни, че изцяло се доверяват на професионализма на българските си сътрудници. 

" Пътната мрежа у нас по принцип е недофинансирана, а всяко недофинансиране води до по-рядко слагане на маркировъчна багра, както и до по-редки случаи, в които се взимат ограничения за оправяне на сектори с централизация на ПТП-та ", разяснява за  инж. Ясен Ишев от Научно-техническия съюз по превоза.

Относно нещастието на автомагистрала " Струма ", Ишев уточни: " Чухме доста отзиви на сътрудници за това, че би трябвало да има осветляване на автомагистралата, за слагане на буфери, за по-добра маркировка и по-добро знаково пространство – всички те са прави. Всичко това е асъдействало да се случи тази голяма тягост. За страдание, нас като инспектори по пътна сигурност не ни канят в инспекциите, с цел да им кажем какво би трябвало да се направи. Първо би трябвало да се сложат нужните знаци, въпреки че в тази част на денонощието може и да не се видят добре. Добре е там да се постави буфер, както и от новия вид мантинели ". 

" Пътната маркировка и осветлението са проблеми в цялата страна, освен в този сектор. В България имаме установени единствено 52-а рискови сектора, а те са доста повече, нужна е цялостна инспекция на всички пътища. Нямаме полигон за водачите на леки коли, нито за товарните, където те в рискови условия да обиграват рискови обстановки ", коментира в ефира на инженер Емил Панчев, ръководител на Съюза на автомобилистите в България.

По думите му, митничарите и граничните управляващи свеждат инспекциите единствено до документите и нищо повече. Относно нещастието на автомагистрала " Струма ", Емил Панчев изрази вяра следствието да си свърши работата. " Не би трябвало да се подценява ролята на симулаторите ", сподели още Емил Панчев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР